Op het Innovatiecongres kun je de hele dag door innovatie beleven! Verspreid door het WTC vind je de Innovationroom: proeftuinen om innovaties te bekijken, te onderzoeken en mee te experimenteren. Hieronder een overzicht van wat je kunt verwachten of niet wilt missen.

Startupmarkt: boost innovatie!
Startups hebben een vernieuwende en energieke manier van werken en geven innovatie een boost. Verken de mogelijkheden die er bestaan rondom het werken met startups en ontdek wat voor soort producten startups creëren. De startupmarkt is de plek voor interactie en delen van innovatieve inzichten, mogelijkheden en toepassingen met de volgende startups:

 • LexiQ
 • Upfront Security Systems
 • PESCHECK® | VOG-Aanvraag.nl
 • X-Systems BV
 • iThrive
 • Kickstart Your Social Impact
 • Yabbu (Tjelp B.V.)
 • Stat Sig Data Consultancy
 • LTO Network
 • Enliven Media
 • Eaglescience

WHAT DESIGN CAN DO challenge
Wat kunnen ontwerpers doen om seksuele uitbuiting van minderjarigen te helpen bestrijden? Die vraag stelde designplatform What Design Can Do in samenwerking met het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid in een besloten design-challenge. Ontmoet de ontwerpers en hoor de uitkomsten tijdens het Innovatiecongres:

 • Manon van Hoeckel & Nicky Liebregts
 • Reframing Studio
 • Fabrique 
 • Dawn
 • Waarmakers
 • Nonstopcollective
 • What the Studio
 • Kummer & Herrman
 • Design for Humanity
 • Circus Engelbregt

Basisteam Dordrecht: augmented reality voor agent op straat
Maak kennis met ARPro, een augmented reality omgeving, die locaties en statische objecten herkent, zoals een huis, een fietsenstalling of een hek. Op basis hiervan ontvangt de politiemedewerker op straat automatisch relevante informatie. ARPro vormt in Dordrecht de basis voor ‘Innoveren van onderaf’. Ontdek de invloed hiervan op het operationeel centrum en de dagelijkse briefing.

Ontketen de Zorg: passend onderwijs en begeleiding voor uitvallers
In het project ‘Ontketen de Zorg, Breed Inzetbare Professional’ werken het Leerplein, de Raad voor de Kinderbescherming en Stichting Halt samen om leerlingen die verzuimen van school zo snel mogelijk passend onderwijs en begeleiding te bieden. De Hogeschool Utrecht gaat onderzoek doen naar de effecten van deze manier van werken. We vertellen je er graag meer over.

Nationale Wetenschapsagenda: investeren in vernieuwend onderzoek
Bezoek de stand van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en ontdek hoe overheidsinstellingen, kennisinstellingen en universiteiten of hogescholen samen bij kunnen dragen aan het oplossen van wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke opgaven.

PAL-V: bekijk de eerste vliegende auto
Het Nederlandse bedrijf PAL-V is dit baanbrekende product, genaamd de PAL-V Liberty, aan het ontwikkelen en de eerste exemplaren zijn al verkocht. De PAL-V kan in 5 minuten veranderen van een auto naar een gyrocopter en kan met 180 km/h door de lucht. De eerste vliegende auto’s komen in 2020 op de markt.

CapGemini: Beleef de mogelijkheden van A.I.
Wil je beleven hoe A.I. werkt, leert en wat de mogelijkheden zijn? Doe dan mee met onze demo! We starten de dag met een 'leeg' A.I. systeem dat gedurende de dag wordt getraind en daarmee zelf leert herkennen en signaleren. Daarvoor hebben we jouw actieve deelname nodig. Onze collega's vertellen je ook graag over de techniek.

ATOE: innovaties voor de opsporing
De Afdeling Technologie Ontwikkeling & Expertise (ATOE) zet zich in om nieuwe technologie te onderzoeken, testen en inzetbaar te maken voor opsporingswerk. Kom langs voor hands-on demonstraties en uitleg over de bezigheden van ATOE en Expertise Centrum Digitale Opsporing (ECDO).

Labyrinth Psychotica: hoe voelt een psychose?
Het project The Wearable, van Labyrinth Psychotica, is een draagbare headset met software die realtime met jouw realiteit speelt. De eerste ‘do-het-zelf psychose simulatie’ ter wereld simuleert ongeveer 33 subjectieve ervaringen van een psychose. Je krijgt opdrachten van stemmen, gaat raar bewegen en ziet misschien lichtstralen uit je handen komen. Ervaar zelf hoe diep een psychose gaat en kom naar de stand.

Samenwerkverband Zelfrijdende Voertuigen: zelfrijdende voertuigen en de wet 
Aan welke eisen moet zelfrijdend vervoer voldoen voordat het op de Nederlandse wegen kan rijden? Hiervoor werken DITSS, Politie, JenV, IenW, OM, RDW, NFI en EZ samen. Hoe kunnen we de zeer snel verlopende ontwikkelingen volgen? Welke impact hebben de nieuwe Privacy- en Experimenteerwet op bestuurder en inzittenden? Is er al regelgeving en waar kunnen we die vinden? 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: van goed idee naar goed project
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt elke organisatie die innovatieve ideeën heeft. Via subsidies, kredieten en het vinden van samenwerkingspartners zorgen we ervoor dat een goed idee tot uitvoering komt. In de stand zijn verschillende adviseurs aanwezig die de mogelijkheden kennen van nationale en internationale regelingen voor innovatie.

OpenRemote: planningsapplicatie voor grensbewaking Schiphol
Grote aantallen passagiersstromen zorgen voor een enorme uitdaging voor de capaciteit van de Koninklijke Marechaussee. OpenRemote heeft hier een unieke applicatie voor ontwikkeld die continu inzicht geeft in passagiersstromen en de benodigde capaciteit. Bekijk de applicatie en ontdek hoe de methodiek breder toepasbaar is voor planningsproblemen.

TNO: Innovation for Life
TNO werkt als innovatiepartner voor Nationale Veiligheid. Beleef nieuwe ontwikkelingen, innovaties en technologie rondom de volgende onderwerpen: opsporing, crisisbestrijding, CTER en intelligence.

SSC-I DJI: welkom bij PUIK, de PopUp InnovatieKamer
DJI laat je verschillende virtual (VR) en augmented (AR) reality toepassingen binnen en buiten JenV ervaren, zoals de HTC VR-bril, de Hololens en de Zandtafel. Daarnaast is de CleVR Evidence based VR voor GGZ er nu ook voor een justitiële setting.

FIOD/Politie/IND: automatische spraakherkenning en automatische vertaling
Ontdek wat je met taal- en spraaktechnologie in veelvoorkomende gespreksvormen kunt doen. Spreek zelf een tekst in en laat die omzetten in schrift en vergelijk de bruikbaarheid van machinevertalers en tolkapparaatjes.

Nederlands Forensisch Instituut: datering van vingersporen
Het NFI heeft onderzocht hoe je met nieuwe analytische methoden de eiwitten in vingersporen kunt gebruiken om de tijdsafhankelijke veranderingen te bestuderen. Tijdens het Innovatiecongres willen we graag in contact komen met mensen uit de keten over hoe deze ontwikkeling een bijdrage kan leveren in strafzaken.

Nederlands Forensisch Instituut: hydrogel voor sporendetectie
Om op moeilijk te bemonsteren ondergronden toch een vingerspoor zichtbaar te maken, heeft het NFI een hydrogel ontwikkeld. Hiermee kunnen sporen, van velerlei soort, beter zichtbaar worden gemaakt. We willen tijdens het Innovatiecongres graag in contact komen met ketenpartners om te onderzoeken hoe deze ontwikkeling het forensisch onderzoek verder kan helpen.

Raad voor de Kinderbescherming: feedbackapp voor kinderen
De Raad voor de Kinderbescherming heeft een app laten ontwikkelen, die helpt om op een simpele en toegankelijke manier feedback te vragen aan een belangrijke, maar ook kwetsbare doelgroep: kinderen. We laten je graag zien hoe de app eruit ziet en werkt.

DFEZ: DigiAkkoord
DigiAkkoord is een Rijksbrede applicatie die het goedkeuringsproces van alle mogelijke transacties en documenten binnen de overheid ondersteunt. We laten de laatste versie van dit innovatieproject zien aan de hand van een live demo! Ook staan we klaar om meer uitleg te geven over DigiAkkoord en de gebruikte technieken, waaonder Blockchain.

Veiligheidsregio Twente: automatische drone 'Next Level'
De eerste minuten na een incident zijn cruciaal. Correcte en actuele informatie is van groot belang voor alle first responders. Met de automatische drone vindt een snelle en goede verificatie op afstand plaats, zodat hulpverleners zich goed kunnen voorbereiden. Ontdek de nieuwe toepassingen van deze drone.

Politie en HALT: Shitzooiiii - interactief scenariospel tegen sexting
Het aantal meldingen over minderjarigen die betrokken zijn bij het maken en versturen van naaktfoto’s en -filmpjes (sexting) is enorm toegenomen. In Katwijk is een integrale voorlichting ontwikkeld voor jongeren, waarbij wordt samengewerkt tussen Welzijnskwartier, HALT, politie en SociaalTV. Bekijk dit interactieve scenariospel.

Q: toekomstbestendige opsporing
Q is een startup binnen de politie die bottom-up is ontstaan. Een Q-Team verbindt gemotiveerde collega’s en draagt bij aan toekomstbestendige, meer wendbare opsporing en een veiliger samenleving. Per experiment verzamelt een Q-Team enthousiaste collega’s die een bepaalde periode meewerken in een Q-experiment, zoals de Masterclass Opsporing, CSI: NL, de coldcase-kalender en de toepassing van vernieuwende methodieken als Scrum, Kanban en Design Thinking.

Virtuele game: TEAM UP
Hoe goed ben je in samenwerken? Test het samen met drie collega’s of congresbezoekers door in de virtuele game TEAMUP gezamenlijk puzzels op te lossen. Heb jij voldoende ruimtelijk inzicht, communicatievaardigheden en leiderschapskwaliteiten om jouw team als beste te laten optreden?

Force Pro: vooruitstrevende opsporingstechnieken
Force Pro werkt samen met vooruitstrevende partijen als FLIR, DroneShield en Tesla. Door beproefde technieken samen te voegen, krijg je hele andere inzichten in de mogelijkheden van opsporing en observatie. Deze technieken kunnen we vaak ook in een mobiele vorm aanbieden. Maak ook kennis met het TruWitness Programma, een allesomvattend A.I. netwerk voor opsporingswerk.

WODC: Privacy-tools voor gegevensbescherming
Het gebruik van (risico)profielen is een gevoelige kwestie en blijft onderwerp van het openbare debat. We laten een demo van een analysetool zien, die gebruikt is voor een project naar (potentiële) uitkeringsfraudeurs. Met speciale technologie kunnen we persoonsgegevens tegen openbaarmaking beschermen.

Fieldlab: excursie naar inbraakvrije wijk Lombardijen - Sorry, CANCELLED 
Ga tijdens het Innovatiecongres mee naar Lombardijen óp Rotterdam-Zuid om met eigen ogen te zien hoe technologie een bijdrage kan leveren om een wijk inbraakvrij te maken! Tijdens deze excursie laten we zien hoe dit Fieldlab tot stand is gekomen, wie er meedoen en welke technologie wordt gebruikt. Kom naar onze stand en ga mee.

Design: sanderrast grafisch ontwerp Develop: AramPro